به لطف چشمان تیزبین تلسکوپ فضایی جیمز وب، اکنون از ستونهای آفرینش، یکی از نمادینترین تصاویر تلسکوپ هابل، نسخهای پروضوحتر و چشمنوازتر در دست داریم.
جیمز وب
تصویر جدیدی که بهوسیله دوربین فروسرخ نزدیک جیمز وب یا به اختصار نیرکم ثبت شده است، ستونها را با جزئیات بسیار بیشتر نشان میدهد. ساختارهای چشمنواز ابرها اکنون با وضوح عالیتر ظاهر شدهاند و صدها ستارهای که پیشتر نامرئی بودند، در سرتاسر تصویر چشمک میزنند. ناسا در بیانیهای گفت بسیاری از این ستارهها فقط چند صد هزار سال پیش متولد شدهاند.
ناسا در بیانیهای گفت: «تصاویر جیمز وب به پژوهشگران کمک میکند تا با شناسایی تعداد بسیاد دقیقتر ستارههای نوزاد و همچنین مقادیر گاز و غبار درون منطقه، مدلهایشان از تشکیل ستارهها را اصلاح کنند. با گذشت زمان، آنها درکی روشنتر را از چگونگی شکلگیری و انفجار ستارهها از این ابرهای غبارآلود درطول میلیونها سال پایهریزی خواهند کرد.
تصاویر منحصر به فرد تلسکوپ فضایی جیمز وب به موسیقی تبدیل شدهاند تا علاقهمندان به فضا که دارای اختلالات بینایی هستند زیباییهای جهان را طور دیگری تجربه کنند.
به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، تصاویر مسحور کننده سحابیهای دور که توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا ثبت و در ماه ژوئیه منتشر شدند، جهان را محو تماشای خود کردند و اکنون این تصاویر از طریق روشی به نام صوتیسازی(sonification) به موسیقی تبدیل شدهاند.
سه مورد از اولین تصاویر منتشر شده تلسکوپ فضایی جیمز وب اکنون به صورت صوتیسازی شده در دسترس عموم قرار گرفته است. یکی از این تصاویر "صخرههای کیهانی سحابی کارینا" را نشان میدهد و دیگری تصویری از سحابی حلقه جنوبی است که هر دو بخشی از اولین دادههای منتشر شده وب در تاریخ ۱۳ ژوئیه بودند. سومین تصویر دادههای سیاره فراخورشیدی "WASP-۹۶ b" را نمایش میدهد.
هر یک از این قطعات موسیقی، منحصر به فرد و متفاوت از دیگری است. دیواره غبارآلود قرمز در سحابی کارینا یک صدای کیهانی نسبتاً لذتبخش ایجاد میکند، در حالی که تجربه شنیداری سحابی حلقه جنوبی بیشتر شبیه به فیلمهای ترسناک است. در فرآیند صوتیسازی دادهها بر اساس پارامترهای از پیش تعریف شده به اصوات تبدیل میشوند. به عنوان مثال، هر ستاره در دو سحابی بر اساس اندازه، روشنایی و سن خود، صدای مجزایی تولید میکند. گروهی از دانشمندان و نوازندگان، با حمایت یکی از اعضای جامعه کم بینایان، بر صوتیسازی این تصاویر کار کردند تا امکان تشخیص ویژگیهای کلیدی هر تصویر را برای شنوندگان فراهم کنند.
جیمزوب چیست؟
جیمزوب یک تلسکوپ فضایی است که عمدتاً برای مطالعه اخترشناسی فروسرخ طراحی شده است؛ این تلسکوپ قدرتمندترین تلسکوپی است که تاکنون به فضا پرتاب شده و وضوح و حساسیت مادون قرمز آن نسبت به سایر تلسکوپهای مشابه بسیار بهتر است. ویژگی و تکنولوژی که تلسکوپ فضایی جیمزوب دارد، این امکان را به تلسکوپ میدهد تا اجرامی که فاصله بسیار دوری دارد را نیز مشاهده و مورد بررسی قرار دهد.
تاریخچه ساخت تلسکوپ فضایی جیمز وب
تلسکوپ فضایی جیمزوب به عنوان اولویت شماره یک ناسا شناخته میشود، برای ساخت این تلسکوپ حدود ۴۰ میلیارد دلار هزینه شده و نزدیک به ۱۴ کشور و ۲۹ ایالت نیز در ساخت آن نقش داشتهاند. در سال ۱۹۹۶ ساخت این تلسکوپ آغاز شد، اما به دلایل مختلفی پرتاب آن به تأخیر افتاد که این موضوع باعث اعمال تغییراتی در آن و بهروز شدن تلسکوپ شد. در سال ۲۰۱۸ قرار بود این تلسکوپ به فضا پرتاب شود، اما یکی از قسمتهای محافظ خورشیدی دچار مشکل شد و پس از آن با شیوع ویروس کرونا روبهرو شدیم و تقریباً پرتاب آن سه سال به تأخیر افتاد.